Hoe dicht zijn we bij een remedie voor borstkanker?

Hoe dicht zijn we bij een remedie voor borstkanker?
Anonim
Ghislain & Marie David de Lossy Vraag: Laten we zeggen dat ik een borstklomp vind. Wat zijn de kansen dat het kanker is? - Jennifer Staib, Allentown, PA

A: Niet erg hoog, je zult het graag weten. "Als u vóór de menopauze bent, zijn de meeste knobbels goedaardig en worden ze veroorzaakt door hormonale schommelingen - dus de kans op kanker is slechts ongeveer 10 procent", zegt Susan Love, MD, hoogleraar chirurgie aan de Universiteit van Californië, Los Angeles, en president van de Dr. Susan Love Research Foundation. Na de menopauze stabiliseren hormonen zich echter en de kans dat een massa een echte afwijking is, is veel groter: "Als je een knobbeltje vindt, is het ongeveer 50-50 dat het kanker is, " zegt Liefde. Ongeacht de kansen, echter, de experts die we spraken zeiden dat vrouwen van alle leeftijden een knobbeltje door een arts moesten laten controleren.

Image

Vraag: Brengt sociaal drinken (zeg, elk weekend verschillende drankjes) echt mijn risico op? - Joyce Hanz, Pittsburgh

A: Er blijven veel open vragen over alcohol en borstkanker, inclusief waarom drinken de groei van kanker zou stimuleren, maar de verhoogde risico's lijken reëel te zijn. Een belangrijke studie suggereert bijvoorbeeld dat het consumeren van twee drankjes per dag gedurende een periode van zeven jaar het risico op bepaalde soorten borstkanker met 34 procent verhoogt. Dus als u drinkt, adviseren experts om het te houden op een gemiddelde van een of minder drankjes per dag. "Maar als je matig drinkt en op een avond een paar margarita's hebt terwijl je de rest van de week niet veel hebt gehad, past dat bij wat wij redelijk vinden, " zegt Bevers.

Vraag: Hoe zie je het verschil tussen "verdachte" klontjes en "diverse" klontjes? Hoe voelt kanker aan? - Kathy Harris, Shaker Heights, OH

A: Goedaardige cysten - met vloeistof gevulde zakjes die kunnen zwellen en krimpen met je menstruatiecyclus - kunnen squishachtig aanvoelen. Fibroadenomen, een andere veel voorkomende goedaardige knobbel, zijn meestal klein, rond of ovaal en hard, zoals knikkers. (Vrouwen met fibrocystische borsten kunnen veel van deze knobbels hebben.) Maar de manier waarop kanker aanvoelt, varieert enorm, zegt Therese Bevers, MD, medisch directeur van het Cancer Prevention Center aan de Universiteit van Texas MD Anderson Cancer Center in Houston. Het kan hard en knoestig zijn (zoals kleine stukjes koraal), voelen als een erwt of een reeks van pealike knobbeltjes, of voelen meer als een vage massa die een andere textuur heeft dan de rest van je weefsel. Inflammatoire borstkanker is mogelijk helemaal geen bult en kan meer lijken op huiduitslag of een geïnfecteerde beet. "Ik heb nooit een brok gehad", zegt Jenna Glazer, directeur ontwikkeling voor de Young Survival Coalition, die een zeldzame vorm van borstkanker had die de ziekte van Paget heette. "Mijn belangrijkste symptoom was meer als droogheid op de tepel, wat mij niet normaal leek." Andere mogelijke kankertekens zijn huidkuiltjes, een ingetrokken tepel of afscheiding. "Als u een verandering opmerkt, moet u contact opnemen met uw arts, " zegt Bevers. "Het feit dat het er anders uitziet of anders aanvoelt, is belangrijker dan hoe een knobbeltje precies wordt gevormd."

Vraag: Ik heb gehoord dat een klap op de borst tot kanker kan leiden. Waar? - Holland Utley, Yonkers, NY

A: Nee, letsel aan de borst is niet in verband gebracht met kanker, zegt Bevers. Maar het kan verharde weefselgebieden produceren die er voor u misschien alarmerend uitzien en aanvoelen. Vergeet niet dat het slim is om elke klomp te controleren.

Vraag: Als ik ouder ben dan 40 en anticonceptiepillen neem, loop ik dan een groter risico op borstkanker? - Leslie Levine, Montclair, NJ

A: Het maakt niet uit hoe oud u bent, blootstelling aan reproductieve hormonen zoals oestrogeen (vooral in combinatie met progestageen, zoals in de meeste anticonceptiepillen) verhoogt uw risico op borstkanker enigszins. "Deze risico's zijn erg klein als je jong bent en waarschijnlijk op anticonceptie, " zegt Bevers. Bij vrouwen ouder dan 40 jaar, aangezien borstkankerrisico's over het algemeen beginnen te stijgen, kan het gebruik van de pil het gemiddelde levenslange risico van 12 procent om borstkanker te krijgen tot ongeveer 15 procent verhogen - maar dit toegevoegde risico verdwijnt ongeveer vijf jaar na het stoppen met hormonale anticonceptie. "De risico's moeten worden afgewogen tegen de voordelen die u van de pil krijgt, maar na 40 jaar kunt u alternatieve methoden voor anticonceptie overwegen, zoals een niet-hormonale IUD of uw partner die een vasectomie krijgt, " zegt Bevers.

Image
Lester Lefkowitz

Vraag: Wat is de beste manier om te screenen op borstkanker: mammogrammen, MRI, sonogram? Ik heb zulke tegenstrijdige dingen gehoord. - Christine Nichols, Cypress, CA

A: De beste technologie is afhankelijk van uw leeftijd, risico's en borsten. De trend nu - en het is een goede - is om screenings aan te passen aan het individuele profiel van elke vrouw, zegt Love. Dus ga zitten met uw huisarts of ob / gyn en vraag of hij of zij zich op zijn gemak voelt om een ​​screeningplan voor u te bedenken, zegt Love; zo niet, dan kan het zijn dat hij of zij zich niet voldoende up-to-date voelt over het laatste onderzoek, dus overweeg om een ​​specialist in de borstgezondheid te raadplegen. Welk type screening u en uw arts ook kiezen, probeer al uw beeldvorming van jaar tot jaar door dezelfde radioloog te laten doen, adviseert Mary Disis, MD, professor oncologie aan de Universiteit van Washington. "Het is belangrijk om in de loop van de tijd continuïteit te hebben, wat uw arts kan helpen de afbeeldingen correct te interpreteren, " zegt ze. Nu, de basisprincipes van de drie meest voorkomende vertoningen:

1. Mammogram: elke vrouw moet op 40-jarige leeftijd een mammogram krijgen om een ​​basisbeeld te maken waarmee later kan worden vergeleken, zegt Love. Daarna zullen vrouwen met een gemiddeld risico waarschijnlijk om de één tot twee jaar worden gescreend met mammografie, beginnend tussen de leeftijd van 40 en 50.

2. Magnetic Resonance Imaging (MRI): vrouwen onder de 40 hebben de neiging om dichter borstweefsel te hebben waardoor het voor een mammogram moeilijker wordt om kanker te detecteren. Dus jonge vrouwen met een hoog risico willen misschien om screening vragen met een meer gevoelige test, zoals MRI. Waarom zou u MRI niet op iedereen gebruiken? Het zou overdreven zijn: "MRI's zijn zo gevoelig dat ze vaker niet-kankerachtige knobbels vinden en onnodige angst en biopten veroorzaken", zegt Silvia Formenti, MD, stralingsoncologie-leerstoel aan het Clinical Cancer Center van de New York University.

3. Sonogram / echografie: deze tests zijn meestal gereserveerd voor het verder onderzoeken van een afwijking zodra deze is ontdekt.

Vraag: Mijn moeders borstkanker werd gevonden op 54 en haar moeder had het op 59. Ik weet dat dat betekent dat ik ook risico loop, maar maakt het feit dat ze zo jong waren het nog erger? - Julie Ann Cordero, Washington, UT

A: "Als ze de diagnose 44 en 49 zouden krijgen, zou ik me veel meer zorgen maken, " zegt Bevers. "Wanneer we borstkanker zien bij vrouwen die zo jong zijn, beginnen we ons zorgen te maken over de mogelijkheid van een genetische mutatie zoals BRCA. Als je dat zou hebben, zou je een risico van 50 tot 80 procent hebben om borstkanker te krijgen." Over het algemeen verdubbelt het hebben van een ouder of broer of zus die borstkanker ontwikkelde de kansen van een vrouw om de ziekte te krijgen. Besteed ook aandacht aan de vader van je gezin: genetische afwijkingen kunnen door beide ouders worden doorgegeven en borstkanker bij mannen is een grote rode vlag.

Vraag: Veroorzaken borstimplantaten kanker of bemoeilijken kankerachtige knobbels? - Melinda Schnarre, Richmond, KY

A: "Er is geen bewijs dat implantaten kanker veroorzaken", zegt Formenti. Ze kunnen echter het zicht van een mammogram op een tumor blokkeren, waardoor het noodzakelijk is om meer screeningbeelden te maken of een MRI te krijgen. Nadat standaardafbeeldingen zijn gemaakt, wordt meestal een set 'pushback'-mammogrammen genomen, waarbij de implantaten uit de weg worden gemanoeuvreerd. Als u een augmentatie-operatie heeft ondergaan, vraag dan hoeveel ervaring uw radioloog heeft gehad met implantaten. "Ga naar een centrum waar ze gewend zijn met hen om te gaan om te zorgen dat ze de juiste technieken kennen, " zegt Love.

Vraag: Bestaat er enige geldigheid voor het gerucht dat borstkanker wordt veroorzaakt door anti-transpiranten? Hoe zit het met het idee dat mammogrammen dit kunnen veroorzaken? - Shannon Kornis, Milton, FL

A: Geen van beide is waar. Vroeger was er enige bezorgdheid dat aluminium, een ingrediënt in zweetblokkerende deodoranten, oestrogene effecten had en daarom het risico op borstkanker zou kunnen verhogen, maar dat is nooit bewezen, zegt Bevers. Wat betreft mammogrammen: ze gebruiken straling en blootstelling aan straling kan het risico op kanker in het algemeen iets verhogen, "maar als ik je elk jaar een gratis reis van Los Angeles naar Parijs zou aanbieden, zou je het waarschijnlijk nemen. De kleine hoeveelheid straling je zou worden blootgesteld aan die vlucht zou vergelijkbaar zijn met wat je krijgt tijdens een mammogram, "zegt Bevers. De grote meerderheid van experts is het erover eens dat elk klein risico van straling wordt gecompenseerd door het voordeel van vroege detectie.

Vraag: Zijn er voedingsmiddelen die bijdragen aan uw risico op borstkanker, zoals die met verzadigd vet? En kan het eten van veel rood vlees een factor zijn? - Karen Schrock, Bellefonte, PA

A: Sommige voedingsmiddelen zijn niet zo riskant gebleken als ooit gedacht. Vet lijkt bijvoorbeeld meer een bedreiging als het op je lichaam is dan wanneer het in je eten zit. Lichaamsvet produceert oestrogeen, wat brandstof is voor borstkanker, zegt Disis. Een onderzoek wees uit dat elke 11 pond gewonnen over uw laagste volwassen gewicht uw risico met 8 procent verhoogt. Met rood vlees heeft onderzoek het niet consistent in verband gebracht met borstkanker, maar een groot onderzoek van het National Cancer Institute heeft vastgesteld dat mensen die het meeste rood vlees aten (rundvlees, lam, varkensvlees en verwerkt vlees zoals worst) hogere sterftecijfers hadden van kanker in het algemeen dan degenen die het minst aten.

Image
Thinkstock

Vraag: Zijn er echt voedingsmiddelen die borstkanker bestrijden? Welke lijken het sterkst te zijn? - Glynis Buschmann, Yuba City, CA

A: Een aantal voedingsmiddelen is veelbelovend gebleken. Uit een laboratoriumonderzoek uit 2010 met zeer agressieve borstkankercellen is bijvoorbeeld gebleken dat stoffen in bosbessen de verspreiding van zieke cellen kunnen vertragen en zelfs kunnen doen sterven. Een paar studies verbinden het eten van kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en boerenkool met lagere percentages borstkanker. Dat gezegd hebbende: "Er is geen definitief bewijs dat een bepaald voedsel uw risico op borstkanker verlaagt, " zegt Disis. Het combineren van gezond voedsel kan meer hoop inhouden - dat is een reden waarom kankerexperts aanbevelen een grote verscheidenheid aan groenten en fruit te eten. Een andere? "Een plantaardig dieet helpt bij het handhaven van een gezond gewicht, waarvan bekend is dat het belangrijk is bij het verlagen van het risico op borstkanker, " zegt Marsha Hakim, een klinisch diëtist bij MD Anderson Cancer Center in Houston.

Vraag: Hoe groot is de rol van beweging bij preventie? Als ik drie keer per week train, verlaagt dit mijn risico met een bepaald percentage? - Beth Bazar, Orwigsburg, PA

A: Het is moeilijk te kwantificeren, maar meer dan 30 onderzoeken in de afgelopen decennia maken duidelijk dat actief zijn het risico vermindert. En u hoeft geen workoutfanaat te zijn: een groot onderzoek in 2005 wees uit dat ongeveer twee uur bewegen per week (inclusief teamsporten, wandelen, joggen, wandelen, fietsen, aerobics, zwemmen of dansen) gedurende de adolescentie en volwassenheid vermindert de kans van een vrouw om borstkanker te krijgen met 20 procent. En uit onderzoek van het Women's Health Initiative, een groot overheidsproject, is gebleken dat 1¼ tot 2½ uur matige activiteit per week het risico met 18 procent kan verminderen.

Vraag: De vraag die we allemaal stellen: dus, waar is de remedie ?

A: De statistieken over borstkanker zijn even frustrerend als ze bekend zijn: bijna 1 op de 8 vrouwen krijgt het op een bepaald punt in hun leven. Ondanks tientallen jaren van onderzoek en bewustmaking, behoudt borstkanker nog steeds hardnekkig zijn positie als de nummer twee kankermoordenaar van vrouwen (na longkanker).

Nee, we hebben dit ding nog niet verslagen, maar het goede nieuws is dat er grote vooruitgang is geboekt en dat er nog meer in het verschiet liggen. De incidentie bij oudere vrouwen is gedaald, waarschijnlijk omdat minder vrouwen na de overgang hormoontherapie gebruiken. En bij jongere vrouwen is het sterftecijfer sinds 1990 gedaald, waarschijnlijk als gevolg van een verhoogd bewustzijn, eerdere detectie en betere behandelingen. "We zijn er nog niet, maar we boeken gestage maar langzame vooruitgang en krijgen elk jaar kennis", zegt Formenti.

De nieuwste bevindingen over borstkanker leiden tot behandelingen en medicijnen die op specifieke vormen van kanker kunnen worden afgestemd. "Vroeger dachten we dat alle borstkankers in essentie vergelijkbaar waren, dat meer behandelingen beter waren en op één maat past", zegt Love. "Nu weten we dat er verschillende soorten borstkanker zijn, en ze groeien niet allemaal op dezelfde manier." Uit een recent onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat drie weken bestraling net zo effectief was als het standaard regime van vijf tot zeven weken bij vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium. Een ander inzicht: sommige tumoren reageren niet op hormoontherapie of het medicijn Herceptin (zogenaamde "drievoudige negatieve" kankers), dus het heeft geen zin om die behandelingen aan die specifieke vrouwen te geven. Maar nu zijn er nieuwe medicijnen in de pijplijn voor deze zeer agressieve tumoren. In een kleine recente studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, verhoogde een experimenteel medicijn genaamd iniparib de overleving bij vrouwen met gemetastaseerde triple-negatieve borstkanker die het gebruikten met chemotherapie.

Er is ook gestage vooruitgang geboekt bij het ontwikkelen van vaccins die het immuunsysteem stimuleren om borstkankercellen te doden. "We hebben tientallen eiwitten in verband met borstkanker ontdekt die we het immuunsysteem kunnen laten aanvallen, en we werken aan meerdere vaccins, " waarvan sommige al in klinische onderzoeken zitten, zegt Disis. "Voor mij is dit nu een van de meest opwindende gebieden van borstkankeronderzoek."

Uw risicovolle checklist

Men denkt dat tussen 5 en 10 procent van de gevallen van borstkanker erfelijk is. De rest is te wijten aan andere factoren, waarvan u er veel kunt beheersen. Dit zijn stappen die volgens onderzoek een verschil kunnen maken:

1. Houd een gezond gewicht aan.

2. Borstvoeding: in één onderzoek hadden vrouwen met een hoog genetisch risico 45 procent minder kans om borstkanker te ontwikkelen als ze langer dan een jaar borstvoeding gaven.

3. Drink met mate, of helemaal niet.

4. Word actief.